27 feb 2023

Välkommen på årsmöte 17:e april

Av Jenny Lundh | 2023-02-27 19:00

Välkommen på årsmöte den 17:e april klockan 19 på Sockenstugan i Arbrå. Alla medlemmar är välkomna!

 

26 feb 2023

Ny hemsida

Av styrelsen | 2023-02-26 15:03

Vi administrerar nu hemsidan med ett nytt verktyg och innehållet från den gamla hemsidan har flyttats till den nya.

Startsidan visar de senaste inläggen och i menyn hittar du de olika sidorna, en kalender med kommande händelser, kontaktuppgifter med mera.

31 dec 2016

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2016

Av styrelsen | 2016-12-31 00:00

Årets roddsäsong startade 30 april och avslutades 7 september. Motionsrodd söndagar kl.18 och utflyktsrodd onsdagar i juli kl. 18.30 har varit stående inslag i verksamheten. Lyskvällsrodden sista helgen i augusti bjöd på storm och fick därför senareläggas. Sommaren bjöd på dagsturer på både Marmen och Norrdellen. Årets semesterrodd blev lyckad för det roddarlag som under några dar deltog i S:t Annans skärgård i Östergötland. Vacker, vild natur på öarna och god gemenskap var behållningen.

 • Antalet uthyrningsrodder har legat intakt. 60% har varit ungdomsrodder.
 • Två pontonbryggor 2,4x8 m har byggts och ersatt de gamla tunnbryggorna.
 • Det treåriga kyrkbåtsbygget har fått löften om bidrag på 115.000 kr.
 • Laxen deltog i en kommande film, ”Draug”, där ett antal scener togs på Kyrksjön.
 • Till Årets kyrkbåtsroddare utsågs Karin Jonsson, styrman och inspiratör.

Ett tack till er alla som engagerar er i föreningens verksamhet.

Alla medlemmar tillönskas en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2017.

Styrelsen

 • Ordförande: Lasse Feldtblad
 • Sekreterare: Ulla Kilström
 • Kassör: Veronica Broren
 • Ledamöter: Jan-Åke Modig och Felix Göb

Välkommen på årsmötet måndagen 10 april 2017 kl. 19 på Sockenstugan i Arbrå!

31 dec 2012

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2012

Av styrelsen | 2012-12-31 00:00

Även om många tycker att sommarens väder varit sisådär, så har ingen rodd behövt ställas in på grund av vädret. Våra reklamskyltar på trädet vid 83:an har också bidragit till ett ökat intresse för rodden.

Höghammarskolan, Nyhamre, Västansjö, Torsberg, Arbrå o Vallsta skola har haft elever som provat på. De som kan samarbeta vid årorna i båten klarar säkert detta också i andra sammanhang.

Årets rodder inleddes söndagen 13 maj kl. 18 med de flitiga motionärerna som sedan höll på långt in i september och avslutade med en rodd till Nor där Karin Jonsson visade det gamla sågverket. Tillsammans med utflyktsrodderna på onsdagar under sommaren har det funnits möjligheter att aktivera sig vid ett trettiotal tillfällen. Rodd är en allsidig motionsform, faktiskt en av de bästa tillsammans med simning och längdskidåkning.

En brygga ligger numera i Olmatsviken, vilket är mycket praktiskt då de flesta av Stiftsgårdens rodder utgår därifrån. Däremot saknades i år brygga vid Arbrå kyrka och vi har bett kyrkorådet om lov att få lägga dit en till nästa säsong.

En Kyrkbåtsfest anordnades 3 juni vid båthuset. Besökare bjöds på grillkorv, fika och hembakat.

I Siljansrodden 23-27 juli som Dellarna anordnade deltog 7 st från vår förening.

Laxengänget har gjort studiebesök till Fjäderholmarna i Stockholm för att skaffa erfarenhet hur mastfoten till Laxen ska konstrueras.

En rodd med kineser från Bollnäs vänort i Kina började med att de tog på sig vikingaskjortor och hjälmar. När de fått varsitt svärd (plast) anföll de sin stackars styrman under stor munterhet. Kanske hade de missförstått ordet vänort....

Det var första gången det varit 14 olika takter i båten samtidigt. Några hade svårt att inse att årbladet skall hållas lodrätt. Till slut satte sig borgmästaren framför roddarna och började gestikulera vilt och då blev det lite ordning i båten. Puh!

Till Årets kyrkbåtsroddare utsågs Karin Ekberg för sitt förtjänstfulla arbete med hemsidan.

Medlemsavgiften för 2012 är oförändrad 40 kr för vuxen och 20 kr för ungdom 13-19 år. Den insätts på Arbrå Kyrkbåtsroddares Postgiro 4016865-0. Skicka gärna också in er mejladress till info@arbrakyrkbatsroddare.se , så får ni fortlöpande information.

Ett tack till alla som engagerar sig i föreningens verksamhet. Ett särskilt tack till Pär Höglund som varit föreningens kassör sedan starten 1994 och nu överlåter den posten till Veronica Broren, som hälsas välkommen till ett viktigt uppdrag.

Alla medlemmar tillönskas en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Styrelsen/ Lasse Feldtblad

Välkommen på årsmötet måndagen 8 april kl. 19 på Sockenstugan i Arbrå.

31 dec 2012

Händelser 2012

Av styrelsen | 2012-12-31 00:00

Knoparkvällen 7/2 på GästgivarsKyrkbåtsfest 3 juni
Vi trotsade regnet och hade en trivsam kyrkbåtsfest med kaffekokning över öppen eld, kakor i överflöd, korvgrillning, knoparträning, kyrkbåtshistorier, fina låtar på dragspel, och till och med en tur på Ljusnan med fulltalig besättning, vana och ovana roddare i god blandning!

27 jul 2012

Långrodden i Siljan 2012

Av styrelsen | 2012-07-27 00:00

Sommarens långrodd på Siljan, från Orsa till Insjön.

Måndag 23 - fredag 27 juli. Fyra nätter med två övernattningsställen (fetstil).


Platser vi kom till:

ORSA-MORA-SOLLERÖN-GESUNDA-LUNDBJÖRKA-VAVERÖN-HJORTNÄS-LEKSAND-RÖNNÄS-INSJÖN. Se även kartskissen!

Fotografer är Lars-Åke Modig och Ewa Fransén. Tackar för insatsen!

31 dec 2011

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2011

Av styrelsen | 2011-12-31 00:00

Detta händer 2012: Långrodd Orsa-Insjön vecka 30.

För info och anmälan gå in på vår hemsida.

Detta år gav en rekordtidig sjösättning 26 april med första rodd 28 april. Både strandis och snö låg kvar. Sista rodd gick 7 oktober med klar himmel och vackra höstfärger.

Det hade varit väldigt fint att få eskortera kungaslupen från Galärvarvet till Logårdstrappan med våra sex kyrkbåtar som vi erbjöd Hovet. Håkan Pettersson, H.M.K. stabschef och bröllopssamordnare, som för övrigt var tillmötesgående att prata med, och som lyckades med det minutschema som han ansvarade för, svarade på följande sätt:

”Varmt tack för brev med förslag om kyrkbåtsrodd i samband med Kronprinsessans bröllop, men tyvärr blir det inte aktuellt med kyrkbåtsrodd i samband med bröllopet.” Men kanske nästa gång...

Några av säsongens rodder:

 • 14 juli får Arbrå Kyrkokör besök av en spansk kör. Vid båthuset frågar några efter toalett och upplyses om att det är ”servicio naturales” i buskarna. 70 personer ger full hals i båtarna, landar vid Orhalls brygga och går på vikingafest i Orhall.
 • 20-23 juli ror Delsbo-Arbrå i Stockholms skärgård. 14 deltar från vår förening med Fålen.
 • 26 juli ror en grupp konfirmander med start från Undersvik kl.19. Mål är Arbrå kyrka som nås kl.23 i fullmånens sken. De övernattar i kyrkan.
 • Lördag 28 aug ror vi på lyskvällen till Orhallascenen i Simeå, där vi grillar korv o hamburgare. Hemrodd i sen skymning med 300 marschaller som lyser upp Orbadenstranden.
 • 14 sept ror 60 pilgrimer från Karsjö till Undersvik. En ihållande motvind ger insikt om samarbetets betydelse för personalen från Uppsala stift.

Om allt detta och mycket mera kan ni läsa på vår hemsida www.arbrakyrkbatsroddare.se.

Tack vare vår utmärkta webbredaktör Karin Ekberg uppdateras sidan så fort något är på gång. Sidan har besökts vid över 2000 tillfällen i sommar.

Under hösten lade vi ny takklädsel på vikingahuset Orhall. En välbehövlig slipning av samtliga åror efter 15 års användning gjordes också efter roddsäsongens slut.

Orhallarodden ställdes in i år, då arrangören Kulturevent gick i konkurs. Ny arrangör är Anders Callmyr, så vi hoppas på Orhallarodd 2011.

Medlemsavgiften för 2011 är oförändrad 40 kr för vuxen och 20 kr för ungdom 13-19 år.

Ett varmt tack till alla som bidrar till verksamheten i vår förening.

Alla medlemmar tillönskas en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Styrelsen / Lasse Feldtblad

Välkommen på årsmötet måndagen 4 april kl.19 på Sockenstugan i Arbrå.

31 dec 2011

Händelser 2011

Av Per Lundh | 2011-12-31 00:00

Kurs under november för ideella föreningar: Under november arrangerar "SISU Idrottsutbildarna" i samarbete med Bollnäs och Ovanåkers kommuner styrelseutbildningar för alla ideella föreningar. Se aktuella datum och anmäl dig här.

 • Mån 3 okt är det styrelsemöte kl 18.00 på Nytorp. Vår ordförande uppmanar oss att komma med idéer och förslag på hur vi ska nå ut till fler med våra trevliga rodder. Kontakta någon i styrelsen om detta! Det kommer också ett mejl om det till dig som är medlem.
 • Stort TACK till Jan-Åke för en intressant och jättetrevligt genomförd rundtur i Arbrå kraftstation. En gemytlig avslutning på Esplanad avslutade säsongen!
 • Arbrå kyrkbåtsroddares styrelse har ställt sig bakom skrivelsen till Barn- och utbildningsnämnden, "Framtidens skola", som presenterar förslag för skolorna i Vallsta och Arbrå. Skrivelsen går att ladda ner och läsa på www.arbravallsta.se Läs den!
 • Sön 25 sept avslutar vi roddsäsongen. I stället för rodd i Järvsötrakten (inställd pga svagt intresse!) träffas vi vid Arbrå kraftstation kl. 18 för en guidad tur på en dryg timme. Ring Jan-Åke för mer info: 070-6974367. Sedan slår vi oss ned på Esplanad i Arbrå och snackar rodd och annat över en valfri "kyrkbåtspizza". Välkommen!
 • Lör 24 sept arrangerar Arbrå hembygdsförening Kyrkbåtens dag. Samling vid båthuset vid Änga kl 12 där aktiviteterna pågår till kl 15. Det blir en presentation om kyrkbåtar; prova-på-rodd, kaffe och kolbullar.
 • Vi har motionsrodd söndagarna 11 och 18 sept som vanligt. Start kl 18.00 vid båthuset Den 11 sept ingår rodden i Folkhälsoväckans aktiviteter, se Ljusnans annonsbilaga 8/9!
 • Sön 4 sept. Motionsrodd, samling vid båthuset kl 18.00, som vanligt. Kom igen och ro innan isen lägger sig :)!
 • Sön 28 augusti. Motionsrodd, samling vid båthuset kl 18.00, som vanligt. Båtarna är tillbaka efter rodden i Järvsötrakten.
 • Inställt! Lör 27 aug. En lyskvällsrodd från Järvsö till Vallsta!
 • Sön 21 augusti. Motionsrodd, med start kl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • Sön 14 augusti. Motionsrodd, med start kl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • Sön 7 augusti.  Motionsrodd, som vanligt med start kl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • Sön 31 juli. Jodå, det är motionsrodd, startkl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • Ons 27 juli är det utflyktsrodd för sista gången denna sommar! Samling kl 18.30. Ta med matsäck!
 • Sön 24 juli. Motionsrodd, startkl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • Ons 20 juli är det utflyktsrodd, näst sista gången! Samling kl 18.30. Ta med matsäck!
 • Sön 17 juli. Motionsrodd, start kl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • Ons 13 juli är det utflyktsrodd. Samling kl 18.30. Ta med matsäck
 • Sön 10 juli. Motionsrodd, start kl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • Ons 6 juli är det utflyktsrodd, den första av fyra under juli. Vi startar kl 18.30 och ror under lättsamma former till ett bestämt mål där vi tar fika- eller matpaus ...
 • Sön 3 juli. Motionsrodd, start
 • kl 18.00 från båthuset vid Backabron.
 • För kännedom! Under vintern har samtliga åror slipats och behandlats. Varje åra har fått en vit markering, som ska peka mot roddaren under rodd. En ofärgad markering betyder styrbords åra och två ofärgade markeringar betyder babords åra. Roddplatsens nummer anges på en metallplatta på hån.
 • Mån 30 maj Styrmansträff kl 18.00 vid båthuset. Sms-inbjudan skickas till berörda.
 • Sommarens långrodd, arrangerad av Dellarna, äger rum 27-31 juli i Ångermanälvens nedre lopp. Ta chansen att vara med! I skrivande stund finns 10 platser kvar för oss (2 maj). Läs mer här!
 • Motionsrodd varje söndag kl 18. Om inte annat meddelas så är det rodd! Samling vid båthuset vid Backabron. Välkommen att pröva på eller fortsätta som tidigare säsonger!
 • Sön 1 maj kl 18.00 är det PREMIÄRRODD! Samling vid båthuset, Backabron. Välkommen!
 • Mån 4 april kl.19 är det årsmöte i Sockenstugan i Arbrå.
 • Tis 22 februari kl 19.00 blir det knoparkväll på Gästgivars. Vi lär oss knopar och annat som är bra i livets alla skeden. Anmäl deltagande via hemsidans kontaktmejl (Anders Biving). senast tors 17 febr. Pausfika blir det!

Skolrodder med Vallstaskolan och "Esteterna", gymnasister från Bollnäs, och några stämningsfulla bilder från Orhallakonserten med Peter Karlsson och Blå grodorna 2011.

31 jul 2011

Dellarnas långrodd 2011, 27-31 juli

Av styrelsen | 2011-07-31 00:00

Den här informationen är hämtad från Dellarnas hemsida, se Arkiv 2011.

Programmet dag för dag

 • Onsdag 27 juli. Vi åker upp till Sandslån och inkvarterar oss på Sandslåns vandrarhem & camping och hinner med en eftermiddags-rodd på onsdagen.
 • På torsdag 28 juli ror vi ner genom Industriådalen till Sandö-Lunde, buss hem till vandrar-hemmet.
 • Fredag 29 juli ror vi vidare till Höga Kustenbron och ankrar i Utansjö, där buss väntar för färd tillbaka till Sandslån.
 • Lördag 30 juli ror vi över till Hemsö och besöker Hemsö fästning – på eftermiddagen ror vi tillbaka till Utansjö för bussfärd tillbaka till Sandslån.
 • Söndag 31 juli är sista roddagen, då ror vi från Utansjö till Härnösand (ca 2 mil) där vi drar upp båtarna. Därefter hemfärd till Hälsingland.

Intressanta strandhugg och utflykter:

Under resan kommer vi att göra många strandhugg på historiskt intressanta ställen – allt från den medeltida fogdeborgen Styresholm till inustrihistoriska miljöer och folkrörelsehistoria i Lunde och Sandö. Dessutom ges möjlighet till besök på Box whiskydestilleri, Högakustenbron och ett pågående tunnelbygge för Ådalsbanan. Dessa aktiviteter måste man anmäla sig till speciellt för att vi ska se om tillräckligt intresse finns. Önskemål om logi måste också meddelas vid anmälan.

För den som vill lära sig lite om Ådalens industri- och folkrörelsehistoria rekommenderas denna sida.

1 jul 2011

Vackra bilder från en bröllopsrodd 2011

Av styrelsen | 2011-07-01 00:00

52 bröllopsgäster tog plats i fyra kyrkbåtar efter vigsel i Järvsö kyrka. Det gick utmärkt att ro i smoking och långklänning. Äktenskapet roddes i hamn 6 km uppströms i Säljesta. Spelmän och kulerska bidrog till stämningen.

31 dec 2010

Händelser 2010

Av styrelsen | 2010-12-31 18:00

Följande hände under året 2010

 • Tis 7 december kl 18:00 
  • Styrelsesammanträde. Plats: Nytorp.
 • Tors 4 november kl 18:00
  • Tredje arbetskvällen för alla oförtröttliga roddare som trimmar årorna till nästa säsong i "Nya årtag"-verkstan. Platsen är Erik Westbergs smedja.
 • Tors 28 oktober kl 18:00
  • Andra träffen för "Nya årtag"-verkstan på samma plats, se nedan!
 • Tors 21 oktober kl 18:00
  • "Nya-årtag"-verkstad hos Erik Westberg, Gamla Orbadenvägen 8. Vi slipar och oljar åror inför kommande säsong. Välkommen!
 • Tis 19 oktober kl 18:00
  • Styrelsemöte på Nytorp.
 • Sön 26 september kl 18:00
  • Grillkväll i vikingahuset Orhall. Ta med egen varm/kall dryck. Vi står för allt som hör till grillningen. Välkomna alla roddare! 
 • Sön 19 september (valdagen!) 
  • Vi vill inte tro att säsongen är över så här kommer en rodd till: samling kl 17 vid båthuset för att ta upp en av båtarna till vinterförvaring i Varjlyan. Vi ror till Orhalls brygga och hjälps åt att baxa in den upptagna båten i Varjlyan.
 • Sön 12 september
  • Säsongs-avslutning! OBS! Samling kl 17.00. Vi ror två båtar till Undersvik, Ol-Matsviken. Ta med fika, dvs. dryck. Mackor bjuds vi på vid ankomsten! Bilfärd tillbaka. Båtarna ska användas av gäster i Undervik på tisdagen. Kom och ro denna finalrodd; det behövs många glada roddare - och armar! 
 • Ons 8 september 
  • Arbetet med att byta yttertakklädsel klart, två dagar i stället för beräknade fyra. Arbetade gjorde Arne, KES och Lasse. Bildbevis finns!
 • Mån 6 september kl 09:00 
  • Startar jobbet med att byta yttertakklädsel på vikingahuset. Jobbet beräknas pågå i fyra dagar och avslutas tors 9 september. Välkommen du som är "dagledig" och ändå vill utföra ett handfast dagsverke!
 • Sön 5 september
  • Motions- och ungdomsrodd. Start kl 18.00 från båthuset.
 • Lör 4 september
  • Segling med Laxen till båthuset i Fagernäs. Samling vid "vanliga" båthuset vid Backabron, kl 12.30
 • Sön 29 augusti
  • Motions- och ungdomsrodd. Start kl 18.00 från båthuset. 
 • Lör 28 augusti
  • Lyskvällsrodd med start kl 19.00. Vi ror till Orhallascenen i Simeå, där vi grillar. Föreningen står för korv/hamburgare och bröd. Ta med eget fika. Fackelrodd tillbaka till båthuset. Åter ca 22.30. Vid dåligt väder ror vi till Vikingahuset.
 • Fre 27 augusti
  • Segling med Laxen. Samling vid båthuset kl. 18.00.
 • Sön 22 augusti
  • Motions- och ungdomsrodd. Start kl 18.00 från båthuset. 
 • Sön 15 augusti
  • Motions- och ungdomsrodd. Start kl 18.00 från båthuset. 
 • Sön 8 augusti
  • Motions- och ungdomsrodden inställd. 
 • Lör 7 augusti
  • Rodd till Torön. Rodden är flyttad till lördagen från söndagen 8 augusti pga prognos om regn på söndagen. Samma tider som tidigare, se nedan. 
  • Rodden startar i Undersvik kl 11. Vi samlas vid båthuset kl 10.45 och ordnar samåkning till Undersvik i ett antal bilar. Vi planerar för lunch på Torön ca kl 13. Meny och priser efter tips från Karin J! Därefter ror vi till båthuset i Vallsta. Ta med fika och badutstyrsel!
 • 4-7 augusti
  • Orhallarodden är inställd! 
 • 1 augusti kl 18.00
  • Motions- och ungdomsrodd som vanligt!
 • Ons 28 juli kl 18.30
  • Utflyktsrodd, den sista för säsongen! Sune Hall styr. Ta med egen fikakorg samt 40 kr, om du inte är medlem redan. Välkommen!
 • Sön 25 juli kl 18.00
  • Motions- och ungdomsrodd.
 • Ons 21 juli kl 18.30
  • Utflyktsrodd, se detaljer nedan! Birger Dahrén styr.
 • Mån 19 juli fm
  • Avresa och start för långrodden i Stockholms skärgård: Egen resa till Vaxholm. Incheckning på Vaxholms Strand & Camping kl. 12.00-14.00. Sjösättning av båtarna. Samling kl. 15.00. 
 • Sön 18 juli kl 18.00
  • Motions- och ungdomsrodd.
 • Sön 18 juli kl 09.00
  • Samling vid båthuset för att ta upp båten på trailern för transport till Vaxholm och långrodden i Stockholms skärgård. Även övriga ärenden inför resan tas upp.
 • Ons 14 juli kl 18.30 
  • Utflyktsrodd igen. Samling vid båthuset, Vallstabron. Nisse Dahrén är styrman. Ta med egen fikakorg! Välkommen! (Icke-medlem, 40 kr=medlemsavgiften)
 • Sön 11 juli kl 18.00
  • Motions- och ungdomsrodd.
 • Ons 7 juli kl 18.30 
  • Premiär för utflyktsrodderna, den första av fyra tillfällen. Samling vid båthuset, Vallstabron. Nisse Dahrén är styrman. Ta med egen fikakorg! Välkommen! (Icke-medlem, 40 kr=
   medlemsavgiften)
 • Sön 4 juli kl 18.00
  • Motions- och ungdomsrodd.
 • Planering sommar
  • Omläggning av yttertak på Orhall kommer att ske på sensommaren. "Leader Hälsingebygden" har beviljat 25 000 kr till Arbrå kyrkbåtsroddare. Summan täcker materialkostnaden. Mer info följer!
 • Sön 27 juni
  • Motions- och ungdomsrodd. Start kl 18.00, som alltid!
 • Sön 20 juni
  • Motions- och ungdomsrodd, kl 18.00, se nedan! I samband med rodden ska den tredje långbåten, Fålen, tas ut ur båthuset vid Orhall.
 • Sön 13 juni
  • Motions- och ungdomsrodd. Start kl 18.00 vid båthuset. Motionsrodden pågår sedan tidigare och nu har ungdomsrodden kommit igång.
 • Lör 12 juni 
  • Seglas Laxen upp till Vallsta. Kontakta Sune Hall för mer info!
 • Tors 10 juni kl 18:00
  • Fortsätter arbetet med gamla Suggans båthus. Vi tjärar taket!
   • PS. Tjäran räckte inte! Fortsättning följer ...
 • Ons 9 juni, kl 18:00
  • Laxen sjösätts på Fagernäs.
 • Tis 8 juni kl 18:00
  • Arbetskväll vid båthuset där Arbrås äldsta kyrkbåt Suggan förvaras. Kyrkbåten sjösattes 1797. För mer info kontakta Jan-Åke Modig.
 • Sön 6 juni kl 18:00
  • Möte med Helsinglands kyrkbåtsråd. Plats: Orhall
 • Tis 1 juni kl 18:30
  • Styrmansträff. Plats: Båthuset vid Backabron, Vallsta
 • Årsstämma 12 april kl 19:00
  • Årsstämma och alla är välkomna. Vi bjuder på smörgåstårta.
 • Styrelsemöte 18 maj
  • Plats: Orhall
31 dec 2010

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2010

Av styrelsen | 2010-12-31 00:00

Sedan starten 1995 kan vi, inte utan en viss stolthet, konstatera, att vi idag med fyra kyrkbåtar är Sveriges största kyrkbåtsförening med en ungdomsverksamhet, såväl lokal som nationell, som är särklassig i Sverige vad gäller kyrkbåtsrodd. Och mycket uppskattad.

Under 2011 har vi i sex av tio rodder haft ungdomar i båtarna. Vår satsning på ungdomsverksamheten har utvecklats på ett glädjande sätt och fördelningen är ganska jämn mellan skol- och konfirmandrodder. Flera av konfirmanderna från tidigare år på Stiftsgården är idag ledare och bokar naturligtvis båtar, gärna för sena kvällsrodder i månsken.

Årets premiärrodd gick 10 maj med pilgrimer i Undersvik och på sista rodden

24 september provade Arbrås Alpina ungdomar att ta sig upp i Stenbackaån.

Motionsrodden har legat på söndagar kl. 18. Den avslutades med att Jan-Åke förevisade Arbrå kraftverk, med en gemensam pizzakväll efteråt. Utflyktsrodden under onsdagar i juli leddes av Felix Göb och gav flera nya medlemmar. Under artistrodden till Orhalla bad huvudstjärnan Peter Karlsson att få ro och visade talanger även på detta område. Han fick därför vikinganamnet Peter Urstarke. vilket roade honom mycket.

Samarbete med Destination Järvsö och Järvsöbröllop innebär att vi nu kan erbjuda rodd i Ljusnan såväl i Arbrå, Vallsta, Undersvik som Järvsö. På lyskvällen lördagen 27 augusti ledde våra styrmän en brudrodd med våra fyra båtar från Järvsö kyrka till Säljesta, där bröllopsgästerna i både högklackat och smoking satte sig bakom årorna. På kvällen efter avslutad rodd bogserades båtarna ner till Vallsta och möttes av tusen marschaller som lyste upp Orbaden och Änga. Magnifikt.

Jan-Åke Modig ledde rodden under Kyrkbåtens dag, då hembygdsföreningens gamla kyrkbåt "Suggan" presenterades. Ett femtiotal personer njöt av kolbullar och föredrag.

En båt med kapell har större delen av sommaren legat i Olmatsviken i Undersvik med tanke på att Stiftsgården som är vår största uppdragsgivare förlägger flera av sina rodder dit. Styrelsen har bestämt att kapell ska införskaffas även till en av båtarna som ligger i Vallsta för att göra sig mer oberoende av vädret.

Medlemsavgiften för 2011 är oförändrad 40 kr för vuxen och 20 kr för ungdom 13-19 år.

Skicka gärna in ett mejl till info@arbrakyrkbatsroddare.se , så får ni fortlöpande information.

Ett varmt tack till alla som bidrar till verksamheten i vår förening.

Alla medlemmar tillönskas en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Styrelsen/ Lasse Feldtblad

Välkommen på årsmötet måndagen 2 april kl.19 på Sockenstugan i Arbrå.

31 dec 2010

Ungdomsrodder 2010, ett axplock

Av styrelsen | 2010-12-31 00:00
 • 22 september ror Voxnadalens gymnasium.
 • 1 september ror klasserna 5 och 6 från Västansjö skola. Flyttat från 25 augusti.
 • 30 augusti ror Vallstaskolans klass 6.
 • 24 augusti ror esteterna klass 1 och 2 upp till Orbaden och tillbringar dagen vid Orhall.
 • 17 augusti ror Nytorps förstaårselever, 42 personer, fördelade på tre båtar.
 • 26 juli startade en konfirmandgrupp från Undersvik kl 19. Målet efter 15 km rodd var Arbrå kyrka, dit man nådde i fullmånens sken kl 23:30. Övernattning skedde i kyrkan.
 • 22 juni rodde samma grupp konfirmanderna, se nedan, en kvällsrodd med start kl 22. Den ena båten startade i Undersvik och den andra i Vallsta. Sedan möttes båtarna ute på Orsjön. Man band ihop båtarna, fikade och hade en kort bönestund.
 • 13 juni rodde konfirmander från båthuset till järnvägsbron, där de fikade i båtarna.
 • 8 juni rodde Vallstas klass 3 tillsammans med sina föräldrar till Fagernäs, där de grillade korv och badade.
 • 3 juni rodde Alftaskolans klass 7 till Orhall där eleverna grillade och lekte vikingar.
 • 29 april rodde Nytorps avgångsklass. Det var en rekordtidig rodd med iskanter och snö vid Orsjön.
23 jul 2010

Långrodd i Stockholms skärgård 19-23 juli 2010

Av styrelsen | 2010-07-23 00:00

Vi ror Vaxholm-Grinda-Finnhamn-Ljusterö

Boende Eriksöcamping 2 nätter

Finnhamn 2 nätter.

Måndag 19/7

 • Egen resa till Vaxholms strand och camping. Incheckning på campingen 12:00-14:00. Sjösättning av båtarna.
 • Samling kl. 15:00
 • www.vaxholmstrand.com för priser och information.
 • Det finns stugor, tält och tältplatser.
 • 17:00 Rekognoseringstur till Vaxholm (ca 2 km) Ev. besök på Kastellet, tur med båtarna eller annat roligt!

Tisdag 20/7

 • Rodd till Grind. C:a 1.5 landmil. Mycket tid till bad och studier av Stockholmare och båtlivet i skärgården. Båtarna lämnas på Grinda. Åter till Vaxholm med Vaxholmbolaget. Kolbulleafton på Vaxholms Strand och camping.

Onsdag 21/7

 • Vaxholmsbåt till Grinda. Rodd till Finnhamn c:a 2 landmil.
 • Övernattning på Sommargården , Finnhamn: www.finnhamn.se
 • Ev. Grill afton , bastu, fiske mm.

Torsdag: 22/7

 • Beroende på väder och vind ror vi på upptäckts färd i skärgården.
 • Möjlighet till sälsafari mm.
 • Boende på Finnhamn.

Fredag: 23/7

 • Rodd över till Åsätra på Ljusterö för upptagning av båtarna. Roddarna transporteras med buss tillbaka till Waxholm, för att hämta sina bilar. Rodden är c:a 2 landmil.

Kostnader

 • Gemansamma kostnader per vuxen deltagare: c:a 600 kr.
 • Då ingår kyrkbåt transport, biljetter Vaxholmsbåt, buss samt kolbulleafton.
 • Boende 1000 kr/pers; mat + egen transport ToR Vaxholm tillkommer.
 • För att det inte skall bli så trångt i båtarna försök att "åka lätt" med så lite packning som möjligt .

Anmälan

 • Dellarnas Kyrkbåtsroddare Senast 31/1 Gustav: 070-5383550.
 • Arbrå Kyrkbåtsroddare: Anders Biving 070-5770241, 0278-45624.
31 dec 2009

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2009

Av styrelsen | 2009-12-31 00:00

Ungdomsrodden fortsätter att dominera vår verksamhet. Vårt eget ungdomslag, som sedan flera år har Anders Lundin som ledare, lär sig i fostran till roddare att lagarbete innebär ömsesidig respekt, uppmärksamhet och disciplin. Den goda gemenskapen, som präglar ungdomslaget, märktes under en helgrodd med övernattning på Långön. Det syns också att ungdomarna tar rodden på verkligt allvar när brudpar ska hämtas vid kyrkan. Funderar de kanske på sitt eget eventuella kyrkbröllop nån gång i framtiden?

Varje säsong ror konfirmander på Stiftsgården vid ett flertal tillfällen, även nattrodd. Återkommande är också rodd med estetiska linjen och andra Torsbergsklasser, samt Arbrå och Vallstaelever. Även lärare brukar ha upptaktsträff i våra båtar. I år gällde detta Kulturskolan och Vågbroskolan.

Föreningens egna rodder omfattade fyra utflyktsrodder i juli, samt en långrodd till Torön

3 juli för att lyssna på Sofia Karlsson. I Orhallarodden 29/7 – 1/8 deltog vår förening varje konsertkväll med två båtar samt med artistbåt. Jan-Åke Modig leder vårt eget vikingalag i motionsrodden på söndagkvällarna .

Laxen har försetts med råsegel 3x5 meter i canvastyg och har med stor framgång seglats i sommar. Seglarna har även lärt sig att kryssa. Förhoppningsvis kommer intresserade att få möjlighet att lära sig att segla med Laxen sommaren 2010. Kontaktperson: Sune Hall.

Höstens medlemsträff på Stiftsgården innehöll bland annat bilder från den tjugomila Finlandsrodd som sex av våra medlemmar deltog i. Det bestämdes också om att ha en träff nån gång efter nyår, då Anders Biving lär ut håbandstillverkning.

Något av det som händer 2010:

Inbjudan till en långrodd i Stockholms skärgård 19-23 juli. Anmälan och info snarast till anders.biving@gmail.com

Roddarföreningarna har erbjudit hovet att delta med sex båtar i en paradrodd i Stockholm i samband med kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop lördagen 19 juni.

Orhalladagarna planeras till 5,6 och 7 augusti.

Styrelsen har bestämt att medlemsavgiften för 2010 skall hållas oförändrad med 40 kr för vuxen och 20 kr för ungdom 13-19 år. Vi är tacksamma om ni inbetalar den före årsskiftet.

Ni som vill ha fortlöpande information bör anmäla er till vår maillista. Skicka ett mail till

ulla.kilstrom@bollnas.mail.telia.com.

Ett varmt tack till styrelse, revisorer och valberedning, samt till styrmännen för er insats!

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag alla medlemmar!

Lasse Feldtblad 

lasse.feldtblad@gmail.com

Välkommen på årsmötet måndagen 12 april 2010 kl. 19 på Sockenstugan, Arbrå.

31 dec 2008

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2008

Av styrelsen | 2008-12-31 00:00

Det är med stor glädje föreningen kan redovisa att närmare tusen skolungdomar, konfirmander och fotbollsflickor bidrar till att ungdomsrodden i år dominerat vår uthyrningsverksamhet. Styrelsen har också beslutat att i år och fortsättningsvis bjuda skolbarnen i Arbrå och Vallsta på provrodd i samband med friluftsdag.

Under senvintern flyttades på grund av markproblem Varglyan, ett av våra båthus, från Ol’Matsviken i Undersvik till Orbaden, där det timrades upp med hjälp av kommunens bygglag. Det har nu fått en lämplig placering intill vikingahuset. En kyrkbåt bor där vintertid, men under roddarsäsongen ligger denna båt i Ljusnan försedd med kapell. Varglyan invigdes förresten med sång o musik under Lyskvällen, som alltid är sista lördagen i augusti. Till Årets Kyrkbåtsroddare 2008 valdes Anita o Nisse Dahren som förra året tog ett lysande initiativ till just Lyskvällen.

Sune Hall och Nisse Dahrén har ansvarat för Utflyktsrodden under fem onsdagar i juli månad. Full båt vid varje tillfälle.

Vårt ungdomslag har träffats nästan varje vecka under säsongen och fått förtroende att ro brudrodd och delta i Orhallarodden. Anders Lundin tar hand om ungdomarna och även oss andra, förstklassig kolbullebakare som han är….

I Orhallarodden deltog förutom Arbrå även båtar från Florsjön, Delsbo och Forsa. Artisterna roddes under de fyra konsertdagarna till scenen i Laxen, vår hembyggda tiomannabåt.

Sune Hall har samlat några entusiaster, som med presenning testseglat Laxen i sommar.

I vinter fortsätter arbetet med att införskaffa råsegel och tillverka roder, mast och mastfot. Håll utkik efter denna farkost när ni nästa sommar solar i Orbaden!

Rodd i Finland planeras i slutet av juli nästa sommar. För info inbjudes till möteslokalen ovanpå Engstrands golv onsdagen 26 november kl. 18.30. www.kareliasoutu.fi

Kerstin Hall hälsas välkommen som ny styrman i vår förening!

Ni som vill ha fortlöpande information bör anmäla er till vår maillista. Skicka ett mail till

ulla.kilstrom@bollnas.mail.telia.com.

Ett varmt tack till alla er som gör vår förening till en klart lysande stjärna på hälsingehimlen!!

Lasse Feldtblad

Välkommen på årsmötet måndagen 6 april 2009 kl. 19 på Sockenstugan, Arbrå.

31 dec 2007

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2007

Av styrelsen | 2007-12-31 00:00

Roddarföreningen spelar en fortsatt aktiv roll genom att ge trevlig sysselsättning åt oss som bor här i bygden och våra gäster. Uthyrningsrodden går fortsatt bra och glädjande är att skolor från både Arbrå och Bollnäs lägger in rodd på sina friluftsdagar.

Ingen har väl kunnat undgå att se det uppochnedvända trädet vid 83an! Trädet har stått på Forsön och skänktes av Fortum till vår förening för tio år sedan. Via det EU-projekt som byggt Orhalla kom trädet äntligen på plats. Det ska bli intressant att se vem som kommer att slå sig ner i rothärvan…. Några hyresgäster har redan hört av sig…..

Orhallarodden – rodd till konserterna varje kväll -, blev ett populärt inslag i evenemanget för såväl publik som roddare. Tjusigt värre när man på hemvägen tände marschaller i båtarna.

Premiärkvällen deltog även båtar från Delsbo, Florsjön och Forssa. Stintan fungerade som artistbåt och via radiolänk kunde både Roger Pontare och Dramatenkören höras från båten.

Hundra deltagare genomförde 24-28 juli Götakanalrodden mellan Vänern och Vättern med sex båtar. Arbrås 32 deltagare rodde i Fålen och Florsjöns båt.

I Helsingerodden som gick på Florsjön segrade Arbrås damlag och mixlaget kom på andra plats. I Vikingarodden som i år gick mellan Segersta och Skog, 20 km, kom Arbrålaget tvåa.

Byfejden vanns av Lönnarna från Orbaden.

Roddarsäsongen avslutades med en populär Lyskvällsrodd med mat på Orhall. Tack Anita och Nisse Dahrén som kom med idén och höll i arrangemanget.

31 dec 2006

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2006

Av Per Lundh | 2006-12-31 00:00

Ännu en aktiv säsong kan läggas till handlingarna. Uthyrningsrodden går fortsatt bra. 27 maj deltog vi t.ex. med tre båtar i Järvsö körfestival med 600 körsångare. Och 9 augusti fick 130 16-åriga fotbollsflickor prova på samarbetet vid årorna. Stiftsgården och Orbaden Konferens är våra huvudsakliga uppdragsgivare.

Helena Englund och Carina Mårtensson hade beslutat sig för att i år prova på att ro ensamrodd från Järvsö till Vallsta, 27 km. Testet kallat Absolut Amazon startade 25 juli kl 18. Följebåten hade fullt upp att hålla koll på de två båtarna kring midnatt i mörkret och den tilltagande vinden tog sig över Orsjön. Vid ett tillfälle i mörkret övervägde tävlingsledningen att avbryta testet, men Helenas temperamentsfulla språk talade om att något sådant var det inte fråga om. Åtta timmar efter starten i Järvsö anlände två trötta men stolta damer till Vallstabron efter en fantastisk prestation. Kom ihåg att en båt väger ett ton!

Bastun som vår förening delar med Vallsta IF, har byggts färdig. För att den ska smälta väl in i omgivningen har den fått samma väggar och tak som vårt båthus. Tjugo personer kan basta samtidigt. Därmed kan vi erbjuda bastu efter rodd både för våra egna medlemmar och de som hyr våra båtar. Förhoppningsvis kommer den också att användas som Bybastu.

En rodd, som uppmärksammats även av TV, var det så kallade Scendraget. Den 8 oktober drog Stintans och Fålens starkaste roddare den nybyggda flytande scenen., 12 ton, från Vallstabron till Orbaden. Bollnäs Ungdomsorkester, 30 ungdomar, stod på scenen och underhöll roddarna och publiken som samlats på bron.

Från året tävlingar kan nämnas att i Helsingerodden på Florsjön segrade såväl vårt damlag som vårt mixlag. I Vikingarodden vann Florsjön, med Bohuslän på andra och Dalarna på tredje plats. Vårt lag blev fyra. Byfejden vanns i år av släktlaget Dahrénarna. I SM för tiohuggare, Öckerö roddförening stod värd för, höll sig våra duktiga ungdomar väl framme och tog en silvermedalj. Bra gjort!

Ett varmt tack till alla som bidragit till att förgylla verksamheten i vår förening!

Lasse Feldtblad

31 dec 2005

Arbrå Kyrkbåtsroddare - Verksamhetsberättelse 2005

Av styrelsen | 2005-12-31 00:00

Besvikelsen var stor när norska vägverket nekade oss att dra våra båtar på de norska vägarna. Desto gladare blev vi när vår vädjan till norska ministrar gav ett ja. Av hundra svenskar var vi fyrtio från Arbråroddarna som åkte ut på tidernas semester 23-28 juli på Telemarkkanalen.

Efter fem dagar och tretton mils rodd var vi alla överens om att detta var bästa långrodden någonsin – lämpligt till vårt tioårsjubileum som förening, som firades 17 juni på Orhall. Stintans och Fålens styråror var dessutom vackert nymålade med bildliga kännemärken av Gertrud Andersson. Tack Gertrud!

En direktradioutsändning i Stintan 27 juni fick avblåsas tio minuter före sändningsstart. Ett kraftigt åskväder var på väg över båthuset och i all hast fick vi kasta oss i bilarna och ta oss upp till en stuga i Orbaden. Familjen överraskades med att få ett antal gäster som hals över huvud stormade in i vardagsrummet. Och över allt ståhej hördes rutinerade Hasse Perssons lugna stämma ”får jag be er att vara lite tysta, det är 20 sekunder kvar till sändning”.

Den kombinerade Pilgrimsrodd-vandringen, ja det är då alla verkligen kan andas ut, fjärran från mobiler och andra teknikaliteter startade i år i Kårböle och landade i Klaxåsen, strax före Klövsjö. Rodden, cirka tre mil, skedde på sjön Havern. Vi räknar med att nå Trondheim 2008.

Absolut Viking, ja nog var det ett passande namn på vår improviserade roddtävling på hambonatten. Att bara komma på en sån idé som att ro ensam i kyrkbåt 25 km från Järvsö till Vallsta……( som förresten Kire Svensson från Undersvik vann på 4.52)…..Inte nog med det. Nu vill några damer göra om bravaden nästa sommar!!!

Byfejden leddes som vanligt av Anders Ringård, som utsetts till Årets Kyrkbåtsroddare 2005.

30 roddare deltog i tävlingen. Planer finns att utöka tävlingen till minst sex lag 2006.

Vikingaroddens vandringspris är återbördat till vår bygd efter en stark uppvisning av vårt i år vältränade lag som slog både Florsjön och Tunhuken från Borlänge.

En kraftfull satsning har i år gjorts på vårt ungdomslag, med Anders Lundin som ledare. Redan i vintras deltog ungdomarna i en kurs i digital foto och bildhantering. Tack Leif Svärd för lärarskapet. Året fick en magnifik avslutning i kapprodden i Göteborgs skärgård:

SVENSKA MÄSTARE I TIOHUGGARRODD!

Vilka härliga ungdomar vi har här i Vallsta och vilken kämpaglöd de visade!

Ett Stort Grattis!! Dessutom kom vårt damlag på en mycket hedrande fjärdeplats.

Ett varmt tack till alla som bidrar till att förgylla verksamheten i vår förening!

Lasse Feldtblad

Inför 2006

 • Till sommaren hoppas vi att tillsammans med Vallsta IF kunna erbjuda bastubad nere vid båthuset. Bastun kan bli en av vår bygds fina mötesplatser.
 • Ett ungdomsläger är planerat till dagarna före Vikingarodden.
 • Preliminärt Byfejden lördag 5 augusti och Vikingarodden lördag 19 augusti.
 • Medlemsavgifter 2006: Ungdomar 13-19 år: 20 kr Vuxna 20 år: 40 kr
Kalender
 • Årsmöte
  2023-04-17 19:00
Arkivet
Besöksräknare

1 067 besökare sedan 2022-10-13